Laman Web Rasmi
JABATAN KIMIA MALAYSIA

FAQ
FAQ
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Maklumbalas
Maklumbalas
peta laman
Peta Laman
Search
Close this search box.

SOALAN LAZIM SEKSYEN UJIAN KEMAHIRAN ANALISIS

MyKIMIA PTP bermaksud Penyedia Ujian Kemahiran Jabatan Kimia Malaysia di mana ia diselaraskan oleh Bahagian Pengujian Kemahiran di bawah Bahagian Metrologi Kimia (CMD) Pusat Pengurusan dan Penyelidikan Kualiti (QMRC), Jabatan Kimia, Malaysia.

Ya, MyKIMIA PTP diakreditasi di bawah MS ISO / IEC 17043 Malaysia Proficiency Testing Provider (MyPTP) oleh Department of Standards Malaysia sejak 10 Oktober 2017.

MyKIMIA PTP menawarkan lebih daripada 65 skema PT dalam bidang Air, Alam Sekitar, Makanan, Industri, Mikrobiologi Makanan, DNA Makanan, GMO, Ujian Halal, Narkotik, Toksikologi, Kriminalistik, DNA Forensik dan Pemeriksaan Dokumen.

Ya, PTK MyKIMIA menawarkan skema PT terpilih kepada makmal antarabangsa.

Daftarkan makmal anda dalam sistem dalam talian PTP MyKIMIA (PTOS) di pautan ini http://ptos.kimia.gov.my/

Ya, Manual Arahan Pengguna PTOS boleh dimuat turun di pautan ini http://ptos.kimia.gov.my/pt-detail/16 dan klik pada “Panduan Pengguna”.

Pasti, semua maklumat yang diberikan oleh makmal mengenai pendaftaran dan langganan skema PT dianggap sebagai dikelaskan. Peserta dari makmal yang mengambil bahagian akan diberikan nombor kod makmal yang unik untuk memastikan kerahsiaan.

Setelah pendaftaran anda diluluskan, anda boleh log masuk dan melanggan skim PT yang terdapat di PTOS.

Anda boleh mengklik nama skema PT dan maklumat seperti tajuk skema PT, matriks, julat kepekatan, pembungkusan, tentatif bulan dan harga. Harap perhatikan bahawa harga dalam Ringgit Malaysia (RM).

Ya. Maklumat mengenai aktiviti yang disubkontrakkan tersedia dalam perincian setiap skema PT di PTOS yang dapat mengetahui tentang langganan skema PT sebelumnya.

Terdapat beberapa jenis pembayaran yang diterima dan prosedur untuk masing-masing boleh didapati di PANDUAN PEMBAYARAN PT yang termasuk dalam Manual Petunjuk Pengguna PTOS.

Pembayaran harus dibuat sebelum tentatif bulan skema PT dilanggan. Sekiranya anda melanggan lebih daripada satu skema PT, pembayaran harus dilakukan sebelum bulan tentatif skema PT terawal dilanggan.Kegagalan menyelesaikan pembayaran tepat pada masanya akan mengakibatkan pembatalan langganan skema PT. Walau bagaimanapun, anda boleh menghantar e-mel kepada kami sekiranya anda menghadapi kesukaran dalam proses pembayaran untuk mengelakkan pembatalan.

Tidak. Bayaran balik atau dibawa ke hadapan tidak dibenarkan setelah pembayaran dibuat         dan disahkan oleh MyKIMIA PTP.

Item PT (merujuk kepada sampel PT) akan dikirimkan pada setiap hari pada tentatif bulan yang dinyatakan dalam PTOS dan peserta akan diberitahu melalui e-mel atau berita PTOS sebelum pengiriman. Sekiranya terdapat keadaan yang tidak dapat diramalkan dan skema PT harus dijadualkan semula dan peserta juga akan diberitahu melalui e-mel atau melalui berita PTOS.

Peserta harus memberitahu PTK MyKIMIA dalam masa 7 hari bekerja setelah menerima item PT dengan memberikan penerimaan yang tidak memuaskan dan menjelaskan keadaan item PT berserta lampiran foto (jika ada). MyKIMIA PTP akan mengkaji keadaan dan memutuskan sama ada akan memberikan pengganti atau meneruskan analisis. Sekiranya PTK MyKIMIA memutuskan item PT tidak sesuai untuk dianalisis, penggantian akan dilakukan dalam masa tiga (3) hari bekerja.

Butang penyerahan hasil PT hanya akan tersedia setelah pembayaran disahkan dan penerimaan item PT yang memuaskan. Pastikan pembayaran jelas dan peserta mengakui penerimaan item PT. Borang keputusan dalam PTOS akan tersedia untuk penyerahan dalam talian sehingga tarikh tutup.

Tidak. Semua penyerahan hasil mestilah melalui PTOS.

Ya, perubahan hanya dibenarkan sebelum tarikh tutup. Sila hubungi PTK MyKIMIA untuk mengaktifkan borang hasil untuk dihantar semula.

Prestasi peserta akan dinilai terutamanya dengan pengiraan skor-z.Nilai yang ditentukan ditentukan sama ada dari nilai konsensus dari hasil peserta atau nilai rujukan dan Standard Deviation for Proficiency Assessment (SDPA) yang digunakan dikira berdasarkan model Thompson-Horwitz atau sesuai untuk tujuan.

Prestasi peserta dinilai berdasarkan perbandingan hasil peserta dengan hasil yang diharapkan atau kata sepakat dari hasil peserta.

Laporan akhir PT akan dikeluarkan dalam tempoh 30 hari selepas tarikh tutup skema PT dan boleh dimuat turun di PTOS. Peserta akan diberitahu melalui e-mel dan berita PTOS setelah laporan siap.

Ya. Aduan tersebut boleh dibuat dengan permintaan bertulis kepada MyKIMIA PTP dan akan dijawab dengan sewajarnya.

Ya. Rayuan boleh dibuat kerana dua sebab;i. Pelanjutan tarikh tutupii. Penilaian semula prestasi PT (tiada perubahan hasil diterima)Permintaan bertulis dengan justifikasi kepada MyKIMIA PTP mengenai rayuan diperlukan dan MyKIMIA PTP akan memberikan respons yang sewajarnya.

Ya, laporan akhir PT akan tersedia untuk dimuat turun hanya jika pembayaran dibuat dan disahkan oleh MyKIMIA PTP.

MyKIMIA PTP boleh dihubungi di proftest@kimia.gov.my atau + 603-79853167 / 68.

B. PELANGGAN

Kami menawarkan perkhidmatan analisis DNA bagi kes-kes jenayah yang melibatkan kes polis (bunuh, rogol, samun, narkotik, trafik, pengenalpastian mayat, paterniti), kastam (narkotik) dan juga agensi penguatkuasaan lain yang berkaitan serta analisis DNA untuk sampel-sampel persendirian (pengesanan kehadiran darah/air mani, penentuan rambut manusia) dan ujian paterniti/materniti. Sekiranya ada pertanyaan, boleh hubungi pegawai kami di talian 03-79853842/3843/3839.

Untuk kes-kes penguatkuasaan melibatkan polis dan agensi kerajaan yang berkaitan, tiada bayaran dikenakan untuk analisis DNA. Untuk kes-kes orang awam/persendirian, terdapat bayaran dikenakan untuk analisis mengikut kuantiti sampel dan jenis analisis yang diperlukan.

Sila rujuk piagam pelanggan di laman web KIMIA Malaysia. Kami akan menghantar SMS sebagai pemakluman pemungutan kepada pelanggan untuk mengambil laporan.

Tidak boleh. Pelanggan perlu datang semula untuk mengambil laporan dan barang-barang kes. Untuk kes-kes orang awam/persendirian, boleh maklumkan kepada pegawai penerima sewaktu penerimaan jika mahu laporan dipos.

Tidak. Salinan laporan hanya akan dikeluarkan setelah mendapat kelulusan dari Ketua Bahagian Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Kontinjen Negeri.

Sekiranya ada pertanyaan, boleh hubungi pegawai kami di talian 03-79853842/3843/3839 pada waktu pejabat sahaja.

Skip to content