Skip to content

Laman Web Rasmi JABATAN KIMIA MALAYSIA

FAQ
Soalan Lazim
Hubungi
Hubungi Kami
maklumbalas
Aduan & Maklumbalas
petalaman
Peta Laman

Jabatan Kimia Malaysia terdiri daripada rangkaian makmal di seluruh negara yang menyediakan analisis, penyiasatan dan perundingan saintifik kepada agensi kerajaan. Ia bertujuan untuk menyokong penguatkuasaan undang-undang bersama-sama dengan pelaksanaan program yang berkaitan dengan keselamatan air, makanan, alam sekitar dan produk perindustrian untuk melindungi dan memajukan kesihatan awam dan keselamatan kepada orang awam, dan melindungi kepentingan pengguna juga sebagai kesihatan dan keselamatan di tempat kerja.

Jabatan ini juga menyediakan perkhidmatan teknikal dan perundingan dalam :

  • penilaian spesifikasi produk untuk kontrak kerajaan
  • untuk memastikan nilai untuk perbelanjaan kerajaan;
  • klasifikasi tarif kastam barang untuk import / eksport
  • untuk tujuan kutipan pajak dan memastikan hasil pemerintah,
  • dan penilaian laboratorium kimia untuk kepatuhan terhadap Standard ISO.

Makanan dan beberapa produk perindustrian untuk eksport juga dianalisis untuk memastikan kepatuhan kepada piawaian kualiti dan keselamatan antarabangsa dan dengan itu memastikan daya saing di pasaran global.

Penyediaan perkhidmatan ini boleh didapati di seluruh negara termasuk makmal yang terletak di Ibu Pejabat di Petaling Jaya bersama-sama dengan 13 lokasi strategik lain di Alor Setar, Pulau Pinang, Ipoh, Melaka, Kota Bharu, Kuala Terengganu, Kuantan, Johor Bahru, Kota Kinabalu, Tawau, Kuching, Sibu dan Bintulu.

 

Skip to content