Laman Web Rasmi
JABATAN KIMIA MALAYSIA

FAQ
FAQ
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Maklumbalas
Maklumbalas
peta laman
Peta Laman
Search
Close this search box.

Pelbagai jenis dadah digunakan dalam industri penternakan haiwan. Ia digunakan untuk menggalakkan pertumbuhan ternakan dan mencegah penyakit yang biasa dihidapi oleh ternakan. Isu yang diketengahkan adalah berhubung dengan kesan toksin residu dadah yang tertinggal dalam haiwan tersebut kepada manusia serta kesan jangka panjang yang mungkin dihadapi oleh manusia yang memakannya.

Bahagian Kualiti Makanan memiliki pelbagai peralatan yang canggih serta sebilangan besar kakitangan yang terlatih dalam menjalankan analisis surih ini sebagai mematuhi Peraturan Makanan 1985 dan peraturan – peraturan peringkat antarabangsa.Analisis yang dijalankan menggunakan LCMSMS mampu menghasilkan keputusan yang mempunyai selektiviti dan spesifisiti yang lebih baik dan mampu mengesan residu pada paras yang sangat rendah, bersesuaian dengan MRPL yang telah ditetapkan oleh EU Regulation.


Beta-agonist

Beta-agonist digunakan untuk menggalakkan pertumbuhan ternakan.

Ia boleh menyebabkan kesan negative kepada manusia yang memakannya pada kuantiti yang tinggi sehingga menyebabkan peningkatan kadar degupan jantung (tachycardia), cardiac fibrillation, dan meningkatkan tekanan darah.

Bahagian Kualiti Makanan menyediakan analisis beta agonist yang meliputi dadah salbutamol, ractopamine, clenbuterol and terbutaline.


Nitrofuran

Nitrofuran adalah sekumpulan dadah antibiotik yang digunakan secara meluas untuk merawat dan mencegah penyakit yang biasa dihidapi oleh ternakan, terutamanya ayam.. Ia merbahaya kepada manusia kerana ia memberi kesan toksin yang boleh menyebabkan barah.

Analisis yang disediakan berupaya untuk mengesan induk dadah (furazolidone, furaltadone, nitrofurantoin dan nitrofurazone) ini serta metabolitnya (AOZ, AMOZ, AHD dan SEM).


Chloramphenicol

Chloramphenicol adalah sejenis antibiotik yang sesuai digunakan untuk pelbagai penyakit dan biasanya digunakan dalam ternakan akuakultur terutamanya udang.

Residu dadah ini boleh membahayakan manusia yang memakannya. Bagi mengatasi masalah ini, Bahagian Kimia Makanan menyediakan perkhidmatan analisis chloramphenicol supaya ia mematuhi paras maksimum (MRPL) yang ditetapkan.


Malachite Green

Sebatian ini biasanya digunakan sebagai agen pewarna untuk tekstil. Tetapi ia juga digunakan oleh penternak sebagai racun kulat dan antiseptic untuk ternakan akuakultur terutamanya ikan. Walau bagaimanapun, Malachite Green adalah bersifat karsinogenik dan diharamkan penggunaaanya dalam ternakan di kebanyakkan Negara.

Bahagian Kualiti Makanan menyediakan perkhidmatan analisis Malachite Green dan juga metabolitnya iaitu Leucomalachite Green.

Klik untuk melihat ‘Keupayaan Analisis Makmal Di Bawah KKT Residu Drug Veterinar’.

Skip to content