Laman Web Rasmi
JABATAN KIMIA MALAYSIA

FAQ
FAQ
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Maklumbalas
Maklumbalas
peta laman
Peta Laman
Search
Close this search box.

SOALAN LAZIM SEKSYEN BAHAN RUJUKAN ANALISIS

RM adalah singkatan dari Bahan Referensi, “bahan, cukup homogen dan stabil dengan merujuk pada sifat yang ditentukan, yang telah terbukti sesuai untuk tujuan penggunaannya dalam pengukuran atau dalam pemeriksaan sifat nominal”.[SUMBER: Definisi untuk “bahan rujukan” dalam perbendaharaan kata antarabangsa metrologi – Konsep asas dan umum dan istilah yang berkaitan (VIM); JCGM 200: 2012].

CRM adalah akronim untuk Bahan Rujukan Bersertifikat, “bahan rujukan, disertai dengan dokumentasi yang dikeluarkan oleh badan berwibawa dan memberikan satu atau lebih nilai harta yang ditentukan dengan ketidakpastian dan ketetapan yang berkaitan, menggunakan prosedur yang sah”.[SUMBER: Definisi untuk “bahan rujukan yang diperakui” dalam perbendaharaan kata antarabangsa metrologi – Konsep asas dan umum dan istilah yang berkaitan (VIM); JCGM 200: 2012].

CRM / RM boleh digunakan untuk:i. standard penentukuran;ii. penentukuran instrumen;iii. pengesahan kaedah pengukuran;iv. penilaian prestasi prosedur pengukuran baru atau makmal;v. kawalan kualiti dalam ujian rutin; atauvi. perbandingan antara makmal untuk pengesahan kaedah dan untuk menilai kecekapan makmal.

Ya, CRM penting untuk memastikan ketepatan dan perbandingan hasil pengukuran, tidak kira kapan dan di mana pengukuran dilakukan.

Ya, ada RM primer dan sekunder.RM primer adalah “standard pengukuran yang ditetapkan menggunakan prosedur rujukan utama, atau dibuat sebagai artefak, yang dipilih berdasarkan konvensi”. Ia adalah bahan rujukan bahan tulen (dalam konteks kimia), mis. asid benzoat atau metil paraben. Ini membentuk asas metrologi untuk penugasan nilai bahan rujukan sekunder.RM sekunder adalah “standard pengukuran yang ditetapkan melalui penentukuran berkenaan dengan standard pengukuran utama untuk kuantiti yang sama”. Contohnya, asid benzoat atau metil paraben dalam sos tomato.[SUMBER: Definisi untuk “standard pengukuran primer” dan “standard pengukuran sekunder” dalam perbendaharaan kata antarabangsa metrologi – Konsep asas dan umum dan istilah yang berkaitan (VIM); JCGM 200: 2012].

Lembar Maklumat Produk (PIS) adalah dokumen yang mengandungi semua maklumat yang penting untuk menggunakan RM selain CRM.[SUMBER: Panduan ISO 30: 2015 (2.3.4), Bahan rujukan – Terma dan definisi terpilih]

Sijil Bahan Rujukan adalah dokumen yang mengandungi maklumat penting untuk penggunaan CRM, yang mengesahkan bahawa prosedur yang diperlukan telah dilakukan untuk memastikan kesahan dan ketertelusuran metrologi dari nilai harta tanah yang dinyatakan.[SUMBER: Panduan ISO 30: 2015 (2.3.2), Bahan rujukan – Terma dan definisi terpilih]

Dokumen RM adalah dokumen yang mengandungi semua maklumat yang penting untuk menggunakan RM. Dokumen RM merangkumi lembaran maklumat produk dan sijil RM.[SUMBER: Panduan ISO 30: 2015, Bahan rujukan – Terma dan definisi terpilih]

Skip to content