You are currently viewing RM2.1 juta bersih Sungai Anak Air Garam tercemar
Veerapan melihat keadaan Sungai Anak Air Garam yang hitam dan tercemar

RM2.1 juta bersih Sungai Anak Air Garam tercemar

  • Post author:
  • Post category:Media

SEREMBAN – Kerajaan Negeri Sembilan melalui Badan Kawal Selia Air Negeri Sembilan menanggung hampir RM2.1 juta bagi membersihkan Sungai Anak Air Garam yang tercemar.

Exco Kesihatan, Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan, S Veerapan berkata, siasatan awal mendapati sungai tersebut dicemari dengan sisa buangan dipercayai serbuk hitam berminyak yang sengaja dibuang sehingga menyebabkan air sungai bertukar warna hitam dan berbau.

“Sungai ini dicemari bahan kimia, namun kita tidak pasti lagi apa jenis kandungan bahan kimia tersebut. Sampel air telah diambil untuk dianalisis oleh Jabatan Kimia Malaysia.

“Kerja-kerja pembersihan sungai sudah pun dilakukan sejak awal pagi tadi dan sebanyak dua lori tangki sisa buangan minyak itu berjaya disedut keluar dan akan dilupuskan di Pusat Kualiti Alam, Sendayan.

“Kerja-kerja pembersihan akan dilakukan selama beberapa hari bagi memastikan semua sisa buangan tersebut benar-benar bersih dan air sungai bebas daripada sebarang pencemaran,” katanya ketika membuat tinjauan ke lokasi kejadian di Sungai Anak Air Garam, Rasah di sini hari ini.

Hadir sama, Ketua Pengarah Penguatkuasaan Operasi, Jabatan Alam Sekitar Negeri Sembilan, S Siva.

Ikan yang telah mati timbul di permukaan air sungai yang tercemar.
Ikan yang telah mati timbul di permukaan air sungai yang tercemar.

Tambah Veerapan, air sungai yang tercemar itu sudah mengalir lebih 1 kilometer daripada lokasi awal pencemaran di longkang awam Taman Desa Rasah, namun belum sampai ke Sungai Linggi.

Katanya, jika dibiarkan, air yang tercemar itu akan mengalir ke Sungai Mambau dan memasuki Sungai Linggi yang mana sungai tersebut merupakan salah satu punca air mentah untuk Negeri Sembilan.

Beliau berkata, pihaknya kini sedang mengumpul maklumat dan mengesan individu yang terlibat untuk diambil tindakan.

Katanya, jika disabit kesalahan mereka boleh dikenakan denda RM500,000 dan penjara tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya sekali.

Semalam, Jabatan Alam Sekitar (JAS) Negeri Sembilan mengesan pencemaran yang berlaku di Sungai Anak Air Garam selepas menerima aduan awam.

Katanya, JAS telah menjalankan siasatan di beberapa lokasi antaranya Taman Desa Rasah serta Kampung Batu 3, dan mendapati telah berlakunya pencemaran yang bermula dari sisa yang dibuang di longkang awam di Taman Desa Rasah yang seterusnya memasuki Sungai Anak Air Garam.

Sumer : Sinar Harian