info blue green red info back decreasefont increasefont back
facebook twitter youtube instagram rss

Mikrobiologi

Keupayaan

1) Mikrobiologi Makanan

Fungsi

  • Menganalisis makanan dan minuman untuk tujuan penguatkuasaan Akta Makanan 1983, Peraturan- Peraturan Makanan 1985 dan tender kerajaan serta pemantauan.

Jenis sampel yang diterima

  • Makanan yang mudah rosak
  • Makanan tahan lama
  • Air minuman

Jenis analisis

  1. Jumlah kiraan bakteria
  2. Jumlah kiraan koliform (MPN & Petrifilm)
  3. Jumlah kiraan E. coli (MPN & Petrifilm)
  4. Jumlah kiraan Staphylococcus aureus (MPN & Petrifilm)
  5. Jumlah kiraan Bacillus spp. (MPN)
  6. Jumlah kiraan yis dan kulat
  7. Jumlah kiraan bakteria probiotik
  8. Pengesanan Salmonella spp.
  9. Pengesanan bakteria anaerobik
  10. Pengesanan bakteria spore-forming
  11. Pengesanan bakteria asidofilik
  12. Pengesanan bakteria flat sour
  13. Ujian steriliti makanan dalam tin dan kantung
  14. Pengesanan Staphylococcal enterotoxin (ELISA)
  15. Pengesanan B. cereus toxin (ELISA)

*MPN : Bilangan Paling Mungkin (Most Probable Number)
ELISA : Enzyme-linked immunosorbent assay

kembali

Kemaskini: Julai 25, 2016 pada 3:51 am