info blue green red info back decreasefont increasefont back
facebook twitter youtube instagram rss

Toksikologi

Pengenalan

Seksyen Toksikologi menawarkan perkhidmatan analisis untuk pengesanan racun bagi tujuan penguatkuasaan dalam kes-kes mediko-legal, toksikologi klinikal dan kawalan dadah farmaseutikal.

Analisis Toksikologi merangkumi aspek-aspek berikut:

  • Analisis alkohol dalam darah, air kencing dan vitreous humour
  • Keracunan manusia
  • Keracunan haiwan
  • Keracunan logam berat
  • Dadah merbahaya dalam bendalir badan
  • Racun berjadual

 

Fungsi dan Peranan Seksyen Toksikologi

Seksyen Toksikologi dibahagikan kepada tiga unit yang mengendalikan aspek-aspek analisis toksikologi yang berbeza iaitu Unit Toksikologi Forensik, Unit Alkohol dan Toksikologi Klinikal danĀ Unit Analisis Farmaseutikal.

Fungsi Unit Toksikologi Forensik ialah Analisis ke atas spesimen -spesimen biologikal yang dihantar oleh pihak polis untuk bahan beracun seperti pestisid, karbon monoksida dan sebagainya dalam kes kematian mengejut dan kes disyaki keracunan dan insiden lain.

Fungsi Unit Alkohol dan Toksikologi Klinikal ialah:-

a) Analisis alkohol dalam darah dan air kencing dalam kes memandu bawah pengaruh alkohol, kes kemalangan maut dan kes keracunan alkohol.

b) Analisis ke atas cucian perut dan spesimen biologikal yang dihantar oleh hospital untuk pengesanan dadah dan racun seperti logam, produk kegunaan harian seperti klorox, detergen dan sebagainya dalam kes cubaan membunuh diri atau kes pengambilan bahan.

Fungsi Unit Racun Berjadual ialah analisis bahan-bahan farmaseutikal dan ubat-ubatan tradisional yang dirampas untuk menentukan kehadiran racun berjadual di bawah Akta Racun 1952.

Bayaran

Perkhidmatan analitikal juga ditawarkan kepada klinik dan hospital swasta pada kadar bayaran tidak melebihi RM300 per ujian/per sampel

Garis panduan Untuk Penghantaran Spesimen Ujian

*Klik di sini untuk muat turun borang Kimia 15

Hubungi

Ketua Sekyen Toksikologi
Tel: +603-7985 3824
Faks: +603-7958 1173

Kemaskini: November 23, 2017 pada 12:41 pm