info blue green red info back decreasefont increasefont back
facebook twitter youtube instagram rss

Mikrobiologi

Keupayaan

1) Mikrobiologi Makanan

Fungsi
Menganalisis makanan dan minuman untuk tujuan penguatkuasaan Akta Makanan 1983, Peraturan-Peraturan Makanan 1985 dan tender kerajaan serta pemantauan.

Jenis sampel yang diterima

  • Makanan yang mudah rosak
  • Makanan tahan lama
  • Air minuman Jenis Analisis
  • Jumlah kiraan bakteria
  • Jumlah kiraan koliform (MPN & Petrifilm)
  • Jumlah kiraan E. coli (MPN & Petrifilm)
  • Jumlah kiraan Staphylococcus aureus (MPN & Petrifilm)
  • Jumlah kiraan Bacillus spp. (MPN)
  • Jumlah kiraan yis dan kulat
  • Jumlah kiraan bakteria probiotik
  • Pengesanan Salmonella spp.
  • Pengesanan bakteria anaerobik
  • Pengesanan bakteria spore-forming
  • Pengesanan bakteria asidofilik
  • Pengesanan bakteria flat sour
  • Ujian steriliti makanan dalam tin dan kantung
  • Pengesanan Staphylococcal enterotoxin (ELISA)
  • Pengesanan B. cereus toxin (ELISA)

*MPN : Bilangan Paling Mungkin (Most Probable Number)ELISA : Enzyme-linked immunosorbent assay

 

2) Mikrobiologi Air

Fungsi
Menjamin keselamatan dan kualiti air.

Jenis sampel yang diterima

Air mentah dan air rawat di bawah program kawalan mutu air minum kebangsaan (KMAM)

  • Air permukaan
  • Air kolam renang
  • Air ladang
  • Punca air minum

Jenis ujian

  • Koliform (Teknik penurasan membran dan Bilangan Paling Mungkin)
  • Koliform najis (Bilangan Paling Mungkin)
  • E. coli (Teknik penurasan membran dan Bilangan Paling Mungkin)

 

 

Kemaskini: Mei 25, 2018 pada 9:25 am