Bahasa:
Tuesday, 25/11/2014

Links

 

MCY2014

MCY2014

 

Polls

Are you satisfied with the information provided in the JKM website?
 

Follow Us

 RSS Feed

 

Visitors Counter

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday266
mod_vvisit_counterYesterday905
mod_vvisit_counterThis week1892
mod_vvisit_counterLast week6985
mod_vvisit_counterThis month21999
mod_vvisit_counterLast month24896
mod_vvisit_counterAll1159356

Online (20 minutes ago): 15
Your IP: 107.20.34.144
,
Now is: 2014-11-25 09:16
 
24-11-2014
Kimia Ke Desa Kampung Setia, Kuang Selangor 14 -16 November 2014
There are no translations available.

Pada 14 – 15 November 2014 yang lepas, Jabatan Kimia Malaysia Ibu Pejabat telah dengan jayanya menganjurkan Program Kimia Ke Desa di Kampung Setia, Kuang Selangor. Program yang telah dirasmikan oleh YBrs. Dr. Zulkifli Mohamed Hashim, Timbalan Ketua Setiausaha (Sains) Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) inibertujuan untuk untuk memupuk minat dalam sains, teknologi dan inovasi khususnya sains kimia di kalangan masyarakat desa, terutama golongan belia dan pelajar, mendedahkan kepada masyarakat tentang peranan dan fungsi Jabatan Kimia Malaysia dalam penguatkuasaan undang-undang dan kesejahteraan rakyat dan untuk mengeratkan hubungan mesra dan silaturrahim antara kakitangan Kimia (penjawat awam) dengan masyarakat desa.

Ianya juga dapat memberi peluang kepada pelbagai pihak untuk berinteraksi, berkenalan dan mengeratkan lagi hubungan selaras dengan saranan penjawat awam ‘turun padang’ dan mendekati masyarakat. Banyak aturcara yang telah dijalankan sepanjang tempoh program tersebut berlangsung antaranya pameran interaktif, Ikon Kimia, wacana ilmu, gotong royong, senamrobik dan banyak lagi

YBrs. Dr. Zulkifli Mohamed Hashim memberikan ucapan

Ketua Pengarah Kimia menyampaikan cenderahati kepada Timbalan Ketua Setiausaha (Sains) MOSTI.

Gimik perasmian disempurnakan oleh YBrs. Dr. Zulkifli Mohamed Hashim

Antara hadirin pada hari pertama program

YBrs. Dr. Zulkifli Mohamed Hashim melawat tapak pameran

Para pelajar bersama Ikon Kimia

Acara sukaneka untuk kanak-kanak

Wakil Kimia acara Bolasepak kain Pelikat.

Ketua Pengarah Kimia Malaysia menyampaikan hadiah kepada pemenang acara sukaneka.

Program Wancana Ilmu

Sebahagian peserta yang terlibat dalam aktiviti senamrobik dan gotong royong pada hari terakhir

 

 

 

24-11-2014
Program Kreativiti & SCIENCE4U Di SMK Sook Keningau
There are no translations available.

Jabatan Kimia Malaysia, Cawangan Kota Kinabalu, Sabah telah menyertai pameran di Program Kreativiti & Science4U yang dianjurkan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) di SMK Sook, Keningau, Sabah pada 15 dan 16 November 2014. Program ini telah dirasmikan oleh Y. Bhg. Dato’ Dr. Mohd Azhar bin Haji Yahaya, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar), Kementerian Sains, Teknologi & Inovasi (MOSTI pada 15 November (Sabtu) 2014.

Encik Ephraim Bin John telah mewakili Jabatan Kimia Malaysia, Cawangan Kota Kinabalu, sebagai peserta pameran pada kali ini.  Pameran Kreativiti & Science4U ini bermula pada jam 8.00 pagi 15 November 2014. Agensi-agensi lain yang menyertai pameran pada kali ini adalah seperti Agensi Nuklear Malaysia, Pusat Sains Negara, Angkasa Malaysia, Agensi Remote Sensing Malaysia, Jabatan Meteorologi, Planetarium Negara, National Institutes of Biotechnology Malaysia, Cybersecurity Malaysia dan Kementerian Kesihatan Malaysia turut mengambil bahagian dalam program ini.

Tapak Pameran Jabatan Kimia Malaysia Kota Kinabalu, Sabah.

Pelawat yang menghadiri Pameran Kreativiti & Science4U ini adalah terdiri daripada pelajar dan guru-guru dari SMK Sook, SMK Apin-Apin, SMK Gunsanad II, SMK Tulid, SM Ken Hwa, SMK Bingkor, SM Chung Hwa,  SK Sook, SK Ambual, SK Merampong, ibu bapa dan juga orang awam.

Pameran yang disediakan oleh Jabatan Kimia Malaysia, Cawangan Kota Kinabalu adalah demonstrasi pemeriksaan kesan darah menggunakan kaedah analisis Kastle-Meyer. Para pelawat diberi penerangan tentang pemeriksaan kesan darah kering dengan lebih jelas lagi pada pameran ini. Demonstrasi ini telah mendapat sambutan yang sangat baik daripada para pengunjung. Mereka menunjukkan minat yang mendalam dalam bidang sains forensik terutamanya kepada pelajar sekolah menengah yang mengambil subjek aliran sains.

Pengunjung diberi penerangan tentang ujian Kastle-Mayer

Pelajar diberi peluang melakukan ujian Kastle-Mayer sendiri

 

Selain itu, pameran poster-poster yang menerangkan fungsi-fungsi di Jabatan Kimia Malaysia dan setiap seksyen di Jabatan Kimia Malaysia, Cawangan Kota Kinabalu telah disediakan. Encik Ephraim juga telah memberikan ceramah pengenalan Jabatan Kimia Malaysia Kota Kinabalu dan fungsi-fungsi di setiap bahagian kepada para pelajar di Dewan SMK Sook pada jam 10.00 pagi 16 November 2014.

Program Kreativiti dan Science4U ini telah tamat pada jam 2.00 petang 16 November (Ahad) 2014. Pameran daripada Jabatan Kimia Malaysia, Cawangan Kota Kinabalu ini telah berjaya menarik perhatian seramai 159 pengunjung.

Disediakan oleh : JKMC Kota Kinabalu

 

19-11-2014
Hari Inovasi 2014 Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Kedah
There are no translations available.

Pada 12 November 2014, Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Kedah telah menganjurkan Hari Inovasi 2014. Program ini telah dirasmikan oleh Pengarah Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Kedah, Dr.Abdul  Rahim Bin Ahmad.Pelbagai aktiviti telah dirancang bagi menggarap kreativiti dan membudayakan inovasi di kalangan kakitangan Kimia Kedah sempena sambutan ini. Antaranya ialah ceramah “Pemikiran Kreatif & Inovatif” yang telah disampaikan oleh penceramah INTAN WILAYAH UTARA (INTURA). Kandungan ceramah ini  tertumpu kepada penerapan budaya inovasi dalam meningkatkan produktiviti di tempat kerja.

Penyampaian cenderahati kepada penceramah INTURA oleh Dr. Abdul Rahim bin Ahmad

Aktiviti sebelah pagi diteruskan dengan Slot Innogames .Sebanyak 5 permainan berkumpulan telah dilaksanakan iaitu permainan “Think Without Box”, “Steel Twin Tower”, “Bola-Bola Api”, “ Telur diHujung Tanduk” dan “Ramalanku Benar Belaka”. Kesemua permainan ini direka bagi membina daya kreativiti dikalangan kakitangan selain mengukuhkan hubungan kerjasama antara ahli kumpulan. Slot Innogames disambung pada sebelah petang iaitu “Modelo Criativo dimana setiap kumpulan diberikan sejumlah straw plastik bagi membina sebuah model yang mempunyai ciri-ciri inovasi. Penilaian telah dibuat oleh juri-juri yang dilantik oleh JK Pelaksana. Program Hari Inovasi 2014 ini telah diakhiri dengan ucapan penutup oleh Pengarah, penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang dan penyerahan sijil-sijil penghargaan kepada kakitangan terlibat.

“Modelo Criativo”

  Sesi Penyampaian hadiah Pertandingan Inovasi berkumpulan

Secara keseluruhannya, program Hari Inovasi ini telah berjaya menarik minat dan penyertaan semua warga Kimia Kedah. Reaksi yang positif  telah dipamerkan oleh kakitangan sepanjang aktiviti berkumpulan dijalankan dan semua kakitangan amat berpuas hati dengan penganjuran Hari Inovasi kali ini. Diharap hasil idea kreatif dan inovatif yang dijana sepanjang sambutan Hari Inovasi bukan sahaja dapat meningkatkan produktiviti kakitangan malah dapat memberi impak kepada jabatan keseluruhannya.

Barisan Pelaksana bersama Pengarah

 

19-11-2014
Lawatan Rasmi Y.B Timbalan Menteri MOSTI Ke Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Perak Dan Perasmian Hari Inovasi Kimia Perak 2014
There are no translations available.

IPOH, 13 November 2014 Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Perak telah menerima lawatan rasmi daripada Yang Berhormat Datuk Dr. Abu Bakar bin Mohamad Diah, Timbalan Menteri MOSTI diiringi oleh Yg. Bhg Dato’ Dr. Mohd. Azhar bin Hj. Yahaya, Timbalan Ketua Setiausaha (Dasar) MOSTI , disambut oleh Yg.Bhg Dato’ Ahmad Ridzuan Bin Ibrahim, Ketua Pengarah Kimia Malaysia , En. Ahmad Nazri bin Husain Pengarah Kimia Malaysia Cawangan Perak dan kakitangan Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Perak.

Yg. Berbahgia Dato’ Dr. Mohd Azhar Bin Hj. Yahya, Timbalan Ketua Setiausaha Dasar MOSTI, turut menyambut YB. Timbalan Menteri MOSTI

Kunjungan Y.B Timbalan Menteri MOSTI ke JKMC Perak adalah bertujuan untuk bertemu dan beramah mesra dengan warga JKMC Perak dan mengenal lebih dekat peranan Jabatan Kimia Malaysia secara khususnya. Sempena lawatan tersebut, JKMC Perak mengambil kesempatan mengadakan ‘Hari Inovasi Kimia Perak 2014’ dan dirasmikan oleh Y.B Timbalan Menteri MOSTI.

YB. Dato’ Timbalan Menteri MOSTI menandatangani buku pelawat

Acara dimulakan dengan nyanyian 3 buah lagu iaitu Negaraku, Perkhidmatan Awam dan Kimia Malaysia oleh semua hadirin dan diikuti nyanyian dua buah lagu; Malaysia Inovatif dan Peneraju Inovasi oleh kumpulan koir ‘Great Voices’ JKMC Perak. Majlis diteruskan dengan bacaan doa oleh En. Mohd Faizal bin Zanudin.

Persembahan kumpulan koir ‘Great Voices’

En. Ahmad Nazri Pengarah JKMC Perak telah memberi taklimat ringkas Pengenalan Jabatan Kimia Perak kepada tetamu kehormat dan para hadirin. Sejurus itu diikuti oleh ucapan aluan oleh Y.Bhg Dato’ Ahmad Ridzuan. Beliau mengucapkan tahniah kepada JKMC Perak kerana dapat membuat persiapan rapi menerima kunjungan lawatan rasmi Y.B Timbalan Menteri MOSTI dalam tempoh masa yang singkat.

Program diteruskan dengan ucapan Perasmian Hari Inovasi Kimia Perak 2014 oleh Yang Berhormat Datuk Dr. Abu Bakar bin Mohamad Diah. Beliau mengucapkan terima kasih kepada warga JKMC Perak atas kesudian menerima kunjungan beliau ke JKMC Perak. Sebagai sebuah organisasi di bawah MOSTI, beliau memuji komitmen warga jabatan kimia dalam menjalankan tugas. Beliau juga berharap jabatan kimia dapat mengekalkan prestasi kerja yang baik. Tidak lupa juga beliau mengambil kesempatan ini mengucapkan tahniah kepada Y. Bhg Dato’ Ahmad Ridzuan di atas penganugerahan pingatDarjah Kebesaran Setia Mahkota Kelantan Yang Amat Terbilang [D.P.S.K].sempena perayaan ulang tahun keputeraan kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Muhammad V pada 11 November 2014.

Ucapan perasmian ‘Hari Inovasi Kimia Perak 2014, oleh YB Dato’ Timbalan Menteri MOSTI

Selepas perasmian, para hadirin telah ditunjukkan video persembahan inovasi Kimia Perak. Pada tahun ini pihak penganjur telah menerima 4 pencalonan projek inovasi daripada warga JKMC Perak.  Y.B Timbalan Menteri MOSTI juga telah dibawa melihat pameran projek inovasi tersebut. Beliau kagum dengan kreativiti dan inovasi yang ditonjolkan oleh para peserta.

Produk- produk inovasi Kimia Perak

Lawatan rasmi ini juga telah dimeriahkan dengan upacara pelepasan ikan kap sebanyak 18 ekor di ’Kolam Inspirasi’ oleh ketiga-tiga tetamu kehormat. Seterusnya sesi bergambar warga Kimia Perak bersama Y.B Timbalan Menteri MOSTI dan tetamu kehormat telah diadakan di perkarangan JKMC Perak.

Tiga Dato’ melepaskan ikan. Semoga hidup dan membiak

Selesai sesi bergambar, Y.B Timbalan Menteri MOSTI dan tetamu kehormat telah dibawa melawat makmal-makmal di JKMC Perak. Beliau telah diberi penerangan berkaitan fungsi dan peranan setiap makmal. Beliau melahirkan rasa kagum dengan kepakaran yang sedia ada dan berharap sumbangan dan peranan Jabatan Kimia Malaysia terhadap negara dapat ditonjolkan kepada masyarakat umum. Lawatan rasmi ini berakhir dengan majlis makan tengahari bersama warga Kimia Perak.

Lawatan ke Pusat Pestisid, Kimia Perak

Bergambar dengan warga Kimia Perak

 

Sumber : JKMC Perak

 

 
 
Nota Kursus "VeterinaryDrugs in Food"
There are no translations available.Dapatkan nota kursus tersebut di dalam laman Sistem ...
DNA Paternity Analysis Form
DNA Paternity Analysis Form ...
 

Forensic

The Forensic Division of Kimia
Malaysia, a nationally recognized
leader in the forensic science
community, provides independent and
impartial forensic science services
to both government agencies and to
the private sector. These services
include:

 • Narcotics
  Section
 • Toxicology
  Section
 • DNA Forensic
  Section
 • Criminalistics
  Section
 • Questioned Document
  Examination Section

Next...
 

Environment Health Division

The Environmental Health Division
provides scientific services for the
safeguarding of public health in
terms of food and drinking water
safety as well as for the protection
and conservation of the environment.

The work is carried out
by the 4 sections of the Division,
namely:

 • Environment
 • Food
 • Water
 • Biotechnology
   

New Analytical
Services Environmental Health

Next...
 

Research and Quality
Assurance

The Research and Quality
Assurance Division is responsible
for:

 • Undertaking research
  in method development using high end
  instrumentation
 • Planning and
  coordinating all laboratory quality
  assurance activities under ISO/IEC
  17025 standard and quality
  management system under ISO 9001
  within the
  Department.
 • Conducting a
  Proficiency Testing Programme (JKM
  PT) for chemical testing
  laboratories within Malaysia and
  foreign  laboratories.
 • Coo
  rdinating quality improvement
  programs for the Department in line
  with the
  Government
 • Development 
  Administrative Circulars such as
  clients charter, customer feedback
  and quality and innovation
  awards.
 • Consultancy services
  in laboratory quality management
  system. 

The sections
under this Division are: 
/>v  Technical System Management
Section

v  Analytical
System  Management Section
/>v  Innovation & Quality
Management Section  
/>·         Division’s
Organisation Chart />·        
Forms:

§  Customer
Satisfaction Survey 
§ 
Proficiency Testing (JKM PT)
Participation 

Contac
t:
 
/>Director,
Research & Quality
Assurance Division />Jabatan Kimia Malaysia
Jalan
Sultan
46661 Petaling Jaya />Tel:  603-79853010 Fax:
603-79853014    

Next...
 

Industry and Classification
Trade Tariff

The Industry and Trade Tariff
Classification function to give
away analysis and advice service to
various government agency to back
enforcement invite - invite, protect
government revenue, protect consumer
and ensure worker safety.

There were 3 Section under
this part namely
:

 • Primary Product section
  and material
 • Industrial
  products Section
 • Chemical
  Substance Section

Next...
 

Development & Information
Technology

The
division oversees the development
project the Department include
infrastructure, procurement of
laboratories equipment, training of
staffs and implementation and
coordination of information
technology.

/> Infrastrucutres activities
include building of new laboratories
and upgrading of the existing
ones.

The
work of the Division undertaken its
3 Units

 • Inf
  ormation
  technology
 • De
  velopment
 • Tra
  ining


Next...
 

Administrative Services and
Human Resource Division

The Department of Chemistry of
Malaysia comprises of 6 Unit
:

 • Administration 
 • i>Human Resource
  Management 
 • Finance
 • Library
 • Competency
  and Training 
 • Corporate
  Communication 

In
general this division is
responsible for providing services
that support the core activities of
the department.

Next...
 

 


SGI

MasticMTDCAELBMACRESSIRIMTPMSTANDARDS MALAYSIANUCLEARMETEOROLOGIPSNAKADEMI SAINSMOSTIAngkasa

         
   Kimia Malaysia Song         Intranet System
   Malaysia Inovatif Song       Vlib Library System
   Pengenalan Jabatan Video       Asset Management System
          Training Profile System

 

SGI

SMS Services