Bahasa:
Khamis, 31/07/2014

 

 

 

 

Capaian Aplikasi

Undian Pendapat

Adakah anda berpuashati dengan maklumat yang terdapat dalam laman web JKM
 

Ikuti Kami

 

Bilangan Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini459
mod_vvisit_counterSemalam652
mod_vvisit_counterMinggu ini2805
mod_vvisit_counterMinggu Lepas4817
mod_vvisit_counterBulan ini23967
mod_vvisit_counterBulan lepas24646
mod_vvisit_counterSemua1058764

Online (20 minutes ago): 15
Your IP: 54.227.17.116
,
Sekarang : 2014-07-31 15:21
 

Visi & Misi

Perhatian: akan membuka tetingkap baru. PDFCetakE-mail

VISI

Sebuah organisasi yang menerajui dalam penyelesaian saintifik.

MISI

Kimia Malaysia adalah komited kepada kecemerlangan dengan memberikan perkhidmatan saintifik bagi menjamin kekayaan Negara dan kesejahteraan sosial melalui penggunaan sains inovatif dalam bidang-bidang yang strategik dan sedang muncul.

PRINSIP - PRINSIP PANDUAN

Aktiviti dan operasi Kimia Malaysia ke arah pencapaian matlamat yang disasarkan akan berpandukan kepada prinsip-prinsip berikut :  

Mempertahankan integriti profesional: - Integriti merupakan pegangan asas dan elemen penentuan dalam profesionalisme. Kod Etika Jabatan hendaklah diamalkan tanpa kompromi. Tekanan dari unsur luar dan dalam perlu ditentang bagi mempertahankan integriti profesional.  

Keghairahan untuk kecemerlangan saintifik: - Kami berusaha dengan gigih untuk memberikan perkhidmatan yang terbaik bagi meletakkan Kimia Malaysia sebagai peneraju dalam perkhidmatan saintifik. Kami juga bangga kerana mampu memberi penyelesaian saintifik dengan keupayaan tenaga kerja yang mahir menggunakan teknologi canggih. 

Menggalakkan kreaktiviti dan inovasi: - Menggalakkan percambahan idea baru dan mencipta inovasi ke atas amalan sedia ada bagi menghasilkan kecemerlangan dalam perkhidmatan saintifik yang memenuhi kehendak pelanggan dan “stakeholder” 

Komitmen kepada kualiti: - Kami adalah komited untuk hanya menyampaikan perkhidmatan yang telah mencapai standard yang ditetapkan dan akan terus berusaha bagi meningkatkan kualiti kerja.  

Prihatin terhadap kepuasan pelanggan: - Kami menghargai pelanggan. Kami mensasarkan untuk memenuhi segala ekspektasi pelanggan dalam aspek kualiti, ketepatan masa dan nilai.

Memupuk semangat berpasukan:- Bersatu sebagai satu pasukan untuk mencapai kejayaan yang lebih memuaskan.

Selain dari prinsip-prinsip panduan di atas, budaya toleransi, saling menghormati, prihatin dan semangat muhibbah perlu diamalkan bagi mencapai visi bersama sebagai sebuah organisasi yang menerajui dalam penyelesaian saintifik.

MATLAMAT KORPORAT

Matlamat Kimia Malaysia adalah selaras dengan keperluan stakeholder dan pelanggan, setelah mengambilkira objektif dasar Sains dan Teknologi (S&T) kerajaan. Matlamat yang ditetapkan ialah :

  • Mengukuhkan pembangunan modal insan;
  • Mempertingkatkan kecemerlangan saintifik ; dan
  • Memenuhi ekspetasi semasa dan ekspetasi masa depan stakeholder dan pelanggan

Matlamat -matlamat ini dicapai melalui inovasi, pengukuhan keupayaan dengan menaiktaraf kemudahan untuk pengujian, dan peningkatan usaha dalam pembangunan modal insan.

TERAS STRATEGIK

Tiga Teras Strategik Utama telah dikenalpasti untuk menyokong misi Kimia Malaysia bagi mencapai matlamat yang ditetapkan. Teras -teras ini merupakan teras holistik dan menyeluruh, yang fokus kepada pembangunan modal insan, transformasi organisasi dan memenuhi keperluan pelanggan. Dasar -dasar serta program pembangunan yang sesuai akan dilaksanakan di bawah teras strategik utama, iaitu :

Tiga teras strategik ini ialah :

Pertama : Membangunkan dan mengekalkan bakat saintifik dan kepakaran;

Kedua : Transformasi kepada sebuah organisasi yang efisien dan efektif; dan

Ketiga : Mewujudkan kelompok pelanggan yang lebih luas, serta fokus kepada perkhidmatan saintifik yang khusus.