Bahasa:
Jumaat, 03/07/2015

Capaian Aplikasi

SPIM
Manual SPIM
webmail

 

MySMS

Gerbang mySMS

Undian Pendapat

Adakah anda berpuashati dengan maklumat yang terdapat dalam laman web JKM
 

Ikuti Kami

 RSS Feed facebook twitter

 

Bilangan Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini614
mod_vvisit_counterSemalam780
mod_vvisit_counterMinggu ini4437
mod_vvisit_counterMinggu lepas5515
mod_vvisit_counterBulan ini2099
mod_vvisit_counterBulan lepas24616
mod_vvisit_counterSemua1340265

Online (20 minutes ago): 22
Your IP: 54.224.17.208
,
Sekarang : 2015-07-03 15:24
 

Peta Lokasi

Peta JKM

Ujian Kemahiran Analisis

Perhatian: akan membuka tetingkap baru. PDFCetak

Ujian Kemahiran Analisis Jabatan Kimia Malaysia (JKM PT)

Ujian Kemahiran Analisis telah menjadi elemen jaminan kualiti yang semakin penting dalam operasi sesebuah makmal pengujian kimia. Jabatan Kimia Malaysia menyediakan perkhidmatan JKM PT yang merangkumi analisis air, alam sekitar, makanan, industri, mikrobiologi dan sains forensik untuk makmal-makmal pengujian kimia di Malaysia dan makmal luar negara. JKM PT dikendalikan oleh Unit Ujian Kemahiran Analisis, Bahagian Penyelidikan dan Jaminan Kualiti dengan input dari penasihat teknikal di makmal-makmal Jabatan.

Apa itu Ujian Kemahiran Analisis (JKM PT)

Setiap makmal peserta dibekalkan dengan satu set sampel berserta dengan panduan/ arahan, borang keputusan dan borang jawapan penerimaan. Makmal peserta dikehendaki menjalankan analisis/ ujian mengikut kaedah yang biasanya dijalankan di makmal berkenaan dan semua keputusan hendaklah dikemukakan ke alamat yang dinyatakan dengan melengkapkan borang keputusan yang dilampirkan.

Data secara robust statistics di nilai dan perbandingan keputusan di buat dari setiap makmal dengan keputusan consensus dari semua makmal mengikut standard antarabangsa.

Setiap peserta diberikan nombor kod sulit dan prestasi makmal dalam laporan adalah merujuk kepada nombor kod ini. Nombor kod ini hanya diketahui oleh makmal berkenaan dan beberapa kakitangan yang menguruskan JKM PT. Bagi makmal di Malaysia yang telah mendapat akreditasi SAMM/ ISO 17025, prestasi mereka akan dimaklumkan kepada badan akreditasi iaitu Jabatan Standard Malaysia jika diminta.

Nota:

  1. Makmal peserta dikehendaki mengembalikan borang jawapan penerimaan melalui faks sebaik sahaja sampel diterima. Ini adalah bagi memastikan supaya peserta menerima sampel dalam keadaan baik dan dalam masa yang ditetapkan.
  2. Keputusan dilaporkan dalam unit seperti dalam panduan/ arahan dan borang keputusan.
  3. Keputusan perlu dihantar dalam tempoh yang ditetapkan.
  4. Laporan awal akan dikeluarkan dua (2) bulan selepas sampel dihantar.

Makmal-makmal yang ingin menyertai JKM PT perlu melengkapkan borang permohonan dan hantarkan kepada alamat yang tertera padanya.

Sebarang pertanyaan bolehlah ditujukan kepada pegawai berikut:

Pn. Nor Azian Abu Samah

Tel: 603-79853163/ 3168
Faks: 603-79853014
E-mel: Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya / Alamat email ini dilindungi dari Spambot. Perlukan JavaScript untuk melihatnya