Bahasa:
Jumaat, 22/08/2014

 

 

 

 

Capaian Aplikasi

Undian Pendapat

Adakah anda berpuashati dengan maklumat yang terdapat dalam laman web JKM
 

Ikuti Kami

 

Bilangan Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini404
mod_vvisit_counterSemalam893
mod_vvisit_counterMinggu ini4775
mod_vvisit_counterMinggu Lepas6528
mod_vvisit_counterBulan ini18236
mod_vvisit_counterBulan lepas23311
mod_vvisit_counterSemua1077253

Online (20 minutes ago): 12
Your IP: 54.227.77.237
,
Sekarang : 2014-08-22 13:53
 
21-08-2014
KARNIVAL KREATIVITI & SCIENCE4U SABAH

Jabatan Kimia Malaysia, Cawangan Kota Kinabalu, Sabah (KIMIA KK) telah menyertai pameran di Karnival Kreativiti & Science4U Sabah yang dianjurkan oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) di SMK Lohan, Ranau, Sabah pada 11 hingg 13 Ogos, 2014. Karnival ini telah dirasmikan oleh Menteri MOSTI, YB. Datuk Dr. Ewon Ebin pada 11 Ogos, 2014.

Seramai enam orang staf KIMIA KK telah ditugaskan dalam pameran ini. Mereka ialah En Biling ak Peter Raig (Pegawai Sains C48), En Dickens Wong (Pegawai Sains C41), En Ambrose Bin Solinggon (Pegawai Sains C41), Pn Listania Dousi (Pembantu Makmal C17), Pn Rashidah Bt Mohd Yusof (Pembantu Makmal C17) dan En Hassli Bin Abdul Ghani (Pemandu Kenderaan H11).

Kaunter pameran KIMIA KK

 

Program pameran telah bermula pada jam 8.00 pagi 11 Ogos 2014. Agensi-agensi lain seperti Agensi Nuklear Malaysia, Yayasan Inovasi Malaysia, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Cybersecurity Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia dan Polis Di-Raja Malaysia, Giatmara Malaysia turut mengambil bahagian dalam karnival ini.

Pameran KIMIA KK mendapat sambutan baik daripada para pengunjung

 

Peserta pameran terdiri daripada murid-murid dan guru-guru dari SMK Lohan dan orang awam. Pameran yang disediakan oleh KIMIA KK termasuk demostrasi pemeriksaan kesan darah menggunakan kaedah analisis Kestle-Meyer dan analisis saringan untuk mengesan racun rumbut Paraquat. Kami juga mempamerkan beberapa peralatan makmal termasuk vortex shaker, magnetic stirrer dan micropipette kepada para pengunjung. Demostrasi peralatan makmal ini ialah untuk mendedahkan generasi muda dengan peralatan automasi yang menggantikan cara konvensional yang digunakan di dalam makmal sekolah seperti memindah larutan menggunakan pipette kaca dan kacau larutan menggunakan rod kaca. Pertunjukkan ini mendapat sambutan yang baik daripada para pengunjung.

Selain itu, pameran poster-poster yang menerangkan fungsi-fungsi Jabatan Kimia Malaysia dan setiap seksyen di KIMIA KK telah disediakan. Karnival Kreativiti dan Science4U ini telah tamat pada 3.00 petang 12 Ogos 2014. Pameran KIMIA KK telah berjaya menarik perhatian seramai 250 pengunjung.

 
Menunjukajar teknik menggunakan beberapa peralatan makmal oleh Pegawai Sains KIMIA KK
 
Demostrasi analisis Kestle-Meyer untuk mengesan kesan darah kering pada sampel pakaian
 
Pelajar diberi peluang untuk belajar teknik penggunaan micropipette
 
Cikgu-cikgu bertanya mengenai perkhidmatan analisis DNA yang ditawarkan oleh Jabatan Kimia Malaysia
 
Pelajar-pelajar berminat dengan gambar-gambar contoh ekshibit kes forensik
 
Kaunter pameran Cybersecurity Malaysia
 
Pertunjukkan hasil inovasi Giatmara Malaysia
 
Kempen derma darah oleh Hospital Daerah Ranau
 
 
 
16-07-2014
Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Kimia Malaysia Cawangan Sibu 2014

Pada 18 Jun 2014 (Rabu) telah berlangsung Program Sehari Bersama JKM Sibu  yang merupakan Program Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) Kimia Malaysia cawangan Sibu 2014 yang diadakan di Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sibu, Sibu, Sarawak. Bertemakan Kimia ke Sekolahprogram sehari tersebut disertai oleh 21 orang kakitangan pelbagai gred. Penganjuran Program CSR pada kali ini adalah bertujuan:

 • Berkongsi maklumat antara JKM Cawangan Sibu dengan sekolah terpilih melalui ceramah kesedaran dan pameran mengenai bahaya dadah dan keselamatan makanan.
 • Memperkenalkan peranan Jabatan Kimia sebagai agensi teknikal yang menjalankan analisis kimia di mana ia perlu didedahkan kepada masyarakat terutamanya pelajar sekolah dan warga pendidik.
 • Memberi peluang kepada warga kimia untuk menyelami serta memahami keadaan di dalam sekolah disamping memberi peluang kepada mereka untuk memberi khidmat bakti kepada masyarakat.

Meskipun tempoh aktiviti projek ini amat singkat, namun ianya telah menjadi titik tolak terhadap kesedaran berterusan terhadap kepentingan Jabatan Kimia Malaysia dan memupuk semangat penting memberikan maklumat tepat dan benar tentang bahan kimia yang digunakan secara sedar atau tidak  kepada warga sekolah, disamping memupuk semangat kemasyarakatan antara warga kimia sendiri dan orang awam. Projek seumpama ini pastinya telah membawa para peserta lebih hampir kepada alam sekitar, dan kepentingan kimia dalam seharian hidup kita.

Program tersebut juga mendapat kerjasama dari rakan-rakan strategik lain seperti Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sibudan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI)

Sesi bergambar Pengarah JKMC Sibu dan wakil kakitangan Kimia bersama wakil SMKA Sibu

Salah satu aktiviti yang menarik minat pelajar di meja pameran JKMC Sibu.

 
Sesi perkongsian keselamatan dalam makanan yang disampaikan oleh En Michael Chandran
 
07-07-2014
Majlis Dialog Ketua Pengarah Kimia Malaysia Bersama Pelanggan dan Kakitangan Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Melaka

Pada tanggal 27 Jun 2014, Jabatan  Kimia Malaysia Cawangan Melaka telah menerima kunjungan hormat lawatan kerja tahun 2014 Tuan Ketua Pengarah Kimia Malaysia, YBrs. Tuan Ahmad Ridzuan Bin Ibrahim sekaligus merasmikan “Majlis Dialog Ketua Pengarah Kimia Malaysia Bersama Pelanggan” pada sebelah pagi, dan “Majlis Dialog Bersama Kakitangan” di sebelah petang.

Majlis dialog bersama pelanggan dihadiri bersama oleh hampir lima puluh orang pelanggan yang mewakili pihak kementerian dan agensi dari negeri Johor, Melaka dan juga Negeri Sembilan. Pelbagai isu dapat dihalusi, dibincangkan bersama dan diberi pencerahan terus oleh Tuan Ketua Pengarah Kimia Malaysia sebagai bukti komitmen Kimia Malaysia yang tinggi terhadap urusan bersama semua pelanggan terlibat.

Pada sebelah petang pula, majlis ringkas dialog bersama kakitangan telah berjaya diadakan dan diakhiri dengan sesi bergambar bersama Tuan Ketua Pengarah Kimia Malaysia.

Di antara celah dialog-dialog di atas, Tuan Ketua Pengarah Kimia Malaysia juga sempat meninjau aspek keselamatan kawasan bangunan dan usaha penghijauan persekitaran yang dijalankan di Kimia Melaka.

 

01-07-2014
LAPORAN HARI TERBUKA KIMIA MALAYSIA 2014

Hari Terbuka Jabatan Kimia Malaysia 2014 telah diadakan di Ibu Pejabat Jabatan Kimia Malaysia (JKM) Petaling Jaya, Selangor pada 24 Jun 2014, dari pukul 9 pagi hingga 5 petang yang bertemakan “fun @ kimia malaysia”. Program ini telah menarik perhatian ramai pengunjung yang terdiri daripada pelanggan agensi kerajaan dan swasta, pelajar sekolah menengah dan kolej serta orang awam. Program ini turut dihadiri oleh Pengerusi dan Timbalan Pengerusi PUSPANITA MOSTI serta rombongan lawatannya.

Objektif Hari Terbuka Jabatan Kimia Malaysia adalah untuk memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai fungsi dan perkhidmatan Kimia Malaysia dengan memperkenalkan bidang-bidang kerja baru dan teknologi terkini yang digunakan, justeru memberi peluang kepada pelanggan dan orang ramai memberi maklumbalas, mendapatkan penjelasan dan maklumat mengenai perkhidmatan Jabatan Kimia Malaysia.

Para pengunjung berkesempatan menambah pengetahuan tentang bidang perkhidmatan analisis Kimia Malaysia melalui poster, hasil penerbitan dan pameran. Pameran interaktif telah disediakan oleh Bahagian Forensik (Seksyen Kriminalistik, Seksyen Pemeriksaan Dokumen, Seksyen DNA Forensik, Seksyen Narkotik), Bahagian Industri dan Klasifikasi Tarif Dagangan, Bahagian Penyelidikan dan Jaminan Kualiti, Bahagian Kesihatan Alam Sekitar (Seksyen Alam Sekitar, Seksyen Air, Seksyen Makanan dan Seksyen Bioteknologi). Selain pameran, aktiviti-aktiviti menarik lain telah disediakan oleh setiap kaunter seperti kuiz interaktif yang berupa teka-teki, silang-kata, cari kata, uji minda, permainan matching, permainan komputer interaktif, tayangan video, model fungsi perkhidmatan Kimia, model sains serta demonstrasi analisis kimia menarik.

Aktiviti “Crime Scene Investigation (CSI) Treasure Hunt” mendapat sambutan hangat daripada pelajar-pelajar sekolah menengah di mana mereka berpeluang melakukan ujian-ujian pengesanan bahan-bahan bukti di kejadian jenayah yang direka oleh Bahagian Forensik.

Sesi bergambar bersama Tuan Ketua Pengarah JKM, En. Ahmad Ridzuan bin Ibrahim (duduk 2 dari kiri) dan (duduk dari kiri) Puan Mek Azizah binti Che Mat, Pengerusi PUSPANITA JKM, YBhg. Datin Hajah Rohana binti Abdullah@Madon, Pengerusi PUSPANITA MOSTI, YBhg. Datin Noorizan binti Abu Bakar, Timbalan Pengerusi PUSPANITA MOSTI, Puan Sharifah Hanim binti Zaki, Timbalan Pengerusi PUSPANITA Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM), En. Ng Hock Sing, Pengerusi Jawatankuasa Hari Terbuka Kimia Malaysia (berdiri tengah), wakil-wakil PUSPANITA MOSTI dan JKM

YBhg. Datin Hajah Rohana binti Abdullah@Madon, Pengerusi PUSPANITA MOSTI dan Puan Mek Azizah binti Che Mat, Pengerusi Puspanita JKM tertarik terhadap piramid makanan semasa melawat ke kaunter pameran Seksyen Makanan dengan diiringi oleh Tuan Ketua Pengarah JKM, En. Ahmad Ridzuan bin Ibrahim dan En. Wong Kok Fah, Pengarah Bahagian KAS.
 
Kultur bakteria yang dipamerkan menarik minat para pegawai kanan JKM semasa melawat ke kaunter Seksyen Bioteknologi. (dari kiri ke kanan) Tuan. Hj. Ismail bin Talib, Timbalan Ketua Pengarah (Dasar), Y.M. Tengku Muhamad bin Tengku Abdullah, Pengarah Bahagian Khidmat Pengurusan dan Sumber Manusia, En. Ng Hock Sing, Pengarah Bahagian PJK, En. Wong Kok Fah, Pengarah Bahagian KAS bersama Tuan Ketua Pengarah, En. Ahmad Ridzuan bin Ibrahim
 
Para pengunjung memberi perhatian terhadap penjelasan oleh pegawai JKM tentang Forensic DNA Profiling semasa melawat ke kaunter pameran Seksyen DNA Forensik
 
Pelajar-pelajar sekolah tertarik menyaksikan pemeriksaan nombor siri chasis dan enjin motosikal semasa melawat ke kaunter pameran Seksyen Kriminalistik
 
Wartawan TV Al-Hijrah sedang merakamkan demonstrasi eksperimen “Specific Gravity (SG) Hydrometer” oleh pegawai Seksyen Makanan
 
Pengunjung meninggalkan kenangan manis semasa melawat kaunter pameran Bahagian PJK

 

 

 
 
Konvensyen Kimia 2014
‘’Konvensyen Kimia 2014, 27-28 Ogos – Maklumat lanjut di Sistem Intranet JKM" ...
PENGUMUMAN PERMOHONAN LATIHAN INDUSTRI
Permohonan Latihan Industri telah ditutup.Dimaklumkan bahawa permohonan untuk mengikuti latihan ...
 

Forensik

Bahagian Forensik Kimia Malaysia
merupakan organisasi terkemuka
di Malaysia dalam komuniti Sains
Forensik yang menyediakan
perkhidmatan forensik yang bebas dan
berkecuali kepada sektor - sektor
awam dan swasta.  

Di
Bahagian Forensik terdapat
beberapa Seksyen iaitu :

 • Narkotik
 • Toksikologi
   
 • DNA
  Forensik
 • Kriminalistik
 • <
  li>Dokumen 

Seterusnya...
 

Bahagian Kesihatan Alam
Sekitar (KAS)

Bahagian Kesihatan Alam Sekitar
menyediakan perkhidmatan Sains dan
menjaga kesihatan awam dari segi
keselamatan makanan dan air minuman
serta untuk perlindungan dan
pemeliharaan alam
sekitar.

Bahagian Kesihatan Alam
Sekitar terdapat beberapa Seksyen
iaitu:
 • Seksyen Makanan
 • Seksyen Air
 • Seksyen
  Biotek
 • Seksyen Alam Sekitar

Perkhidmatan Analisis
Baru Kesihatan Alam Sekitar

Seterusnya...
 

Penyelidikan & Jaminan
Kualiti

Bahagian Penyelidikan dan Jaminan
Kualiti dipertanggungjawabkan
untuk: 

Seterusnya...
 

Bahagian Industri Dan
Klasifikasi Tarif Dagangan

Bahagian Industri Dan Klasifikasi
Tarif Dagangan (IKTD) berfungsi
untuk memberikan perkhidmatan
analisis dan nasihat kepada pelbagai
agensi kerajaan untuk menyokong
penguatkuasaan undang - undang,
melindungi pendapatan kerajaan,
melindungi pengguna dan memastikan
keselamatan pekerja.

Seterusnya...
 

Bahagian Pembangunan &
Maklumat Teknologi (PMT)

Bahagian ini mempertingkatkan
lagi operasi dan fungsi pelbagai
bahagian di Kimia Malaysia melalui 
pelaksanaan projek pembangunan,
mengurus semua sistem maklumat
jabatan dan menyelaras serta
menjalankan latihan untuk kakitangan
Kimia Malaysia. Aktiviti ini
dilaksanakan oleh tiga unit
dibawahnya iaitu : 

 • Unit
  Pembangunan
 • Unit Teknologi
  Maklumat 

Seterusnya...
 

Bahagian Khidmat Pengurusan
& Sumber Manusia

Bahagian Khidmat Pengurusan dan
Sumber Manusia (KPSM), Jabatan Kimia
Malaysia terdiri daripada enam (6)
Unit iaitu Unit Pentadbiran, Unit
Pengurusan Sumber Manusia, Unit
Kewangan, Unit Perpustakaan, Unit
Latihan dan Kompetensi dan Unit
Komunikasi Korporat. Secara amnya
Bahagian ini bertanggungjawab dalam
memberikan perkhidmatan berikut bagi
menyokong aktiviti-aktiviti teras
Jabatan Kimia Malaysia. 

Seterusnya...
 


SGI

MasticMTDCAELBMACRESSIRIMTPMSTANDARDS MALAYSIANUCLEARMETEOROLOGIPSNAKADEMI SAINSMOSTIAngkasa

     
LAGU KIMIA MALAYSIA       VLIB
LAGU MALAYSIA INOVATIF       INTRANET KIMIA
VIDEO PENGENALAN JABATAN         QUALITY MANAGEMENT SYSTEM (QMS)
             


SGI