Bahasa:
Rabu, 17/09/2014

Capaian Aplikasi

      RSS FeedSistem Pengurusan Informasi Makmal

Undian Pendapat

Adakah anda berpuashati dengan maklumat yang terdapat dalam laman web JKM
 

Ikuti Kami

 

 

Bilangan Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini775
mod_vvisit_counterSemalam759
mod_vvisit_counterMinggu ini3203
mod_vvisit_counterMinggu Lepas6413
mod_vvisit_counterBulan ini15338
mod_vvisit_counterBulan lepas26026
mod_vvisit_counterSemua1100381

Online (20 minutes ago): 7
Your IP: 54.204.90.135
,
Sekarang : 2014-09-17 19:31
 
17-09-2014
Program Jelajah Ikon Saintis, Peringkat Negeri Melaka 2014

Melaka, 10hb September 2014- Jabatan Kimia Malaysia, Cawangan Melaka telah menyertai pameran di bawah Program Jelajah Ikon Saintis, anjuran Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) di Sekolah Menengah Kebangsaan Hang Kasturi, Masjid Tanah, Melaka. Program ini telah dirasmikan oleh Timbalan Menteri MOSTI, Y.B. Datuk Dr. Abu Bakar bin Mohamad Diah. Objektif program ini ialah untuk merangsang pertumbuhan minda pelajar agar meminati pelajaran sains dan mendedahkan pelajar dengan aktiviti sains yang digunakan dalam kehidupan harian. Ia juga bertujuan untuk memotivasikan pelajar bagi menceburi bidang sains dan teknologi, hasil perkongsian pengalaman dan kejayaan dengan saintis.

Program Jelajah Ikon Saintis, Peringkat Negeri Melaka 2014 image1
 
Agensi-agensi lain MOSTI yang terlibat dalam pameran ialah Agensi Nuklear Malaysia dan Technology Park Malaysia. Peserta pameran terdiri daripada pelajar-pelajar dan guru-guru dari SMK Hang Kasturi, dan jemputan dari sekolah yang berhampiran. Pameran yang disediakan oleh Kimia Melaka kali ini adalah demonstrasi ujian pH, analisis bahan pewarna dalam serbuk teh, penentuan gula berdasarkan bahan minuman dan makanan. Bahan pameran pula merangkumi contoh makanan, minuman beralkohol, tablet-tablet, beberapa contoh dadah berbahaya, kelongsong dan slug peluru. Demonstrasi dan bahan pameran ini mendapat sambutan yang baik dan memberangsangkan daripada para pengunjung.
   
Program Jelajah Ikon Saintis, Peringkat Negeri Melaka 2014 image2

Program Jelajah Ikon Saintis, Peringkat Negeri Melaka 2014 image1

Program Jelajah Ikon Saintis, Peringkat Negeri Melaka 2014 image4
   
 Program Jelajah Ikon Saintis, Peringkat Negeri Melaka 2014 image5
 
Secara keseluruhan, program yang dijalankan dari 8.30 pagi hingga 1.30 petang oleh Kimia Melaka didapati berjaya dengan menarik perhatian sekitar 400 orang pengunjung.

Program Jelajah Ikon Saintis, Peringkat Negeri Melaka 2014 image6

 

15-09-2014
Karnival Kimia Malaysia (K2M) 2014 Cawangan Terengganu

Karnival Kimia Malaysia (K2M) 2014 telah diadakan pada 27 hingga 30 Ogos 2014 di Taman Tamadun Islam, Kuala Terengganu. Karnival ini telah diadakan sempena Festival Sains Teknologi Dan Inovasi (FeSTI) yang dianjurkan oleh MOSTI untuk meningkatkan kesedaran orang ramai dan menanam minat kepada sains, teknologi dan inovasi terutamanya dalam bidang kimia. Institut Kimia Malaysia (IKM Terengganu Branch) dengan kerjasama Pusat Sains & Kreativiti Terengganu (PSKT), Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Terengganu dan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) telah menjalankan karnival yang bertemakan "Mari Bercakap Mengenai Kimia". Karnival ini melibatkan pameran poster, demonstrasi dan ceramah.

Antara objektifnya ialah untuk menarik minat dan memberi inspirasi kepada golongan muda mengenai kimia dan untuk menjadikan masyarakat sebagai ahli kimia untuk generasi akan datang. Bagi meningkatkan akses awam dalam penyelidikan dan untuk merangsang perbincangan kaedah saintifik dan hasilnya, kaitannya, dan implikasi yang lebih luas kepada masyarakat, untuk menyokong penyelidik dalam usaha mereka untuk menangani isu-isu yang dibangkitkan dalam penyelidikan mereka dan untuk menggambarkan sifat inovatif dan berdaya cipta dalam bidang kimia

 Sistem Profail Latihan image2

Sistem Profail Latihan image3

Sistem Profail Latihan image3

 

Antara program-program adalah pameran daripada beberapa agensi seperti Cyber ​​Security Malaysia, Petrosains (KLCC), Bio Teknologi Malaysia, Jabatan Alam Sekitar, Bomba dan Penyelamat, Teknologi Park Malaysia dan banyak lagi. Terdapat juga lori 6D, Portable Dome, kuiz, Scientist Zone, 1001 Rekacipta, Permainan Interaktif, demonstrasi sains dan sebagainya.

Karnival 4 hari ini telah menarik banyak agensi kerajaan dan swasta, kolej dan sekolah menengah, dan juga orang awam yang bukan sahaja dari Terengganu tetapi juga dari Pahang dan Kelantan.

Sistem Profail Latihan image3

Sistem Profail Latihan image3

Sistem Profail Latihan image3

Sumber : JKM Cawangan Terengganu

 

10-09-2014
Kursus Sistem Profail Latihan

  Sistem Profail Latihan image1

Pada 3 hingga 5 September 2014, Unit Kompetensi telah menganjurkan Kursus Sistem Profail Latihan di Pusat Latihan Kimia Malaysia, Melaka. Seramai 28 orang pegawai yang terdiri daripada gred 17 hingga 41 yang terlibat secara langsung dalam urusan penggunaan dan perekodan sistem telah menghadiri kursus ini.

Tujuan kursus diadakan adalah untuk meningkatkan pemahaman tentang panduan dan kaedah memenuhi ketetapan 7 hari berkursus,  memperkenalkan Sistem Profail Latihan (SPL) serta tatacara penggunaan sistem kepada para peserta; meningkatkan pemahaman pengunaan rekod latihan dan pengklasifikasian berdasarkan program latihan; menyeragamkan pengunaan terma dan penulisan di dalam sistem; dan memastikan para peserta faham dan terlatih untuk menggunakan sistem.

 Sistem Profail Latihan image2

Penceramah kursus adalah Encik Chandra Mohgan a/l Lechmann dari Bahagian Pengurusan Sumber Manusia, Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi (MOSTI) dan Puan Siti Hawa binti Misran dari Unit Teknologi Maklumat, Bahagian Pembangunan Teknologi Maklumat, Ibu Pejabat. Penceramah yang dijemput telah dikenalpasti mempunyai kemahiran dan kepakaran dalam sistem tersebut.

Para peserta telah mengikuti sesi ceramah dan latih amal berdasarkan modul yang telah direkabentuk bagi mencapai objektif kursus yang telah ditetapkan. Di penghujung kursus, didapati peserta telah memahami dengan lebih terperinci langkah yang perlu diikuti agar kesalahan merekod dapat dikurangkan. Penyeragaman juga dapat dicapai diantara peserta dari Ibu Pejabat dan Cawangan. Kursus ini amat berguna terutama kepada peserta dari Jabatan Kimia Malaysia Cawangan Negeri, Sabah dan Sarawak memandangkan peserta hanya mengenali sistem melalui garispanduan, emel dan panggilan telefon.

Sistem Profail Latihan image3

Majlis penyampaian sijil telah disempurnakan oleh Puan Norizan binti Jaafar selaku Pengarah Pusat Latihan Kimia Malaysia, Melaka.

05-09-2014
KONVENSYEN KIMIA 2014 27-28 OGOS 2014

Petaling Jaya - Konvensyen Kimia 2014 yang dianjurkan oleh Bahagian Penyelidikan dan Jaminan Kualiti (PJK) telah diadakan pada 27 hingga 28 Ogos 2014 di Ibu Pejabat, Jabatan Kimia Malaysia (JKM) dengan penyertaan 100 orang pegawai dari makmal-makmal Ibu Pejabat, Cawangan JKM, serta kader dari Jabatan Bomba dan Jabatan Perhutanan. Konvensyen Kimia 2014 kali ini bertemakan “Sharing Knowledge, Setting Standards” boleh dijadikan landasan perkongsian ilmu pengetahuan, pengalaman dan teknologi terkini dalam kerja analisis saintifik di kalangan warga Kimia. Justeru itu, ia dapat memacu kepada penambahbaikan berterusan dalam perkhidmatan di Kimia Malaysia.Konvensyen ini juga merupakan platform bagi menggalakkan dan meningkatkan kemahiran pembentangan kertas kerja yang berkualiti di kalangan warga Kimia. Konvensyen kali ini telah mendapat respon baik dengan penyertaan 36 orang pembentang yang membentangkan 34 kertas kerja yang meliputi pelbagai bidang.

Sesi bergambar para pembentang dan urusetia bersama Tuan Ketua Pengarah JKM, En. Ahmad Ridzuan bin Ibrahim (duduk tengah) serta (duduk dari kiri 4) En. Wong Kok Fah, Pengarah Bahagian Kesihatan Alam Sekitar, Tuan Haji Ismail Bin Talib, Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) JKM, En. Ng Hock Sing, Pengarah Bahagian Penyelidikan dan Jaminan Kualiti, Dr. Kamarruddin bin Asri, Pengarah Bahagian Forensik dan Pn. Zaiton Ariffin, Ketua Seksyen Pengurusan Sistem Teknikal

Konvensyen Kimia 2014 dirasmikan oleh Y.Brs. En. Ahmad Ridzuan bin Ibrahim, Tuan Ketua Pengarah Jabatan Kimia Malaysia.

          Konvensyen ini telah dirasmikan oleh Y.Brs. Encik Ahmad Ridzuan Bin Ibrahim, Ketua Pengarah Kimia Malaysia. Program ini turut dihadiri oleh Tuan Haji Ismail Bin Talib, Timbalan Ketua Pengarah (Dasar) Kimia Malaysia dan Encik Ng Hock Sing, Pengarah Bahagian PJK. Tuan Ketua Pengarah dalam ucapan beliau menggalakkan para peserta mengambil kesempatan ini menambah ilmu pengetahuan dan mendapat manfaat melalui topik-topik yang dibentangkan dalam konvensyen ini supaya merealisasi matlamat Jabatan yang berteraskan kompetensi dan pembelajaran berterusan bertujuan untuk menggalakkan pembangunan diri, penguasaan pengetahuan, kemahiran, kreativiti dan inovasi. Beliau juga berharap ilmu dan kemahiran yang diperolehi sepanjang konvensyen ini dapat diterjemahkan dalam bentuk pelan-pelan tindakan dan seterusnya dilaksanakan serta dipantau keberkesanannya.

Para jemputan khas sedang menumpu perhatian kepada pembentangan yang disampaikan oleh para pembentang sepanjang Konvensyen Kimia

Konvensyen Kimia telah mendapat sambutan hangat dengan penyertaan 100 orang pegawai dari makmal-makmal Ibu Pejabat dan Cawangan Jabatan Kimia Malaysia serta kader dari Jabatan Bomba dan Jabatan Perhutanan

 

          Majlis penutup juga telah dirasmikan oleh Encik Ahmad Ridzuan Bin Ibrahim, Ketua Pengarah Kimia Malaysia dengan penyampaian sijil penghargaan kepada para pembentang sebagai tanda penghargaan dan pengiktirafan dalam menjayakan kursus ini. Beliau menasihatkan para peserta supaya mengaplikasi pengetahuan yang diperolehi dalam konvensyen untuk penambahbaikan dari segi proses dan penggunaan teknik menyelesaikan masalah serta alat kawalan kualiti yang digunakan dalam kerja seharian. Beliau juga menyaran semua warga Kimia untuk meningkatkan kemahiran pembentangan supaya perkongsian hasil penyelidikan menjadi lebih berkesan

En. Helmy Akmal bin Zulqurnain, pembentang dari Seksyen Forensik DNA, Ibu Pejabat JKM telah membuat para hadirin kagum dengan pembentangan menarik bertajuk “Documenting Bloodstain Patterns through Roadmapping Technique”.

Pn. Nur Hafiza Binti Md Yusop, pembentang dari Pusat Analisis DNA, JKM Cawangan Johor telah menarik perhatian hadirin dengan memberikan pembentangan yang infomatif bertajuk “Establishing Sibling Relationships; Challenge and Improvement”

En. Ahmad Ridzuan bin Ibrahim, Tuan Ketua Pengarah JKM dengan diiringi oleh Tuan Haji Ismail Bin Talib dan En. Ng Hock Sing, menyampaikan sijil penghargaan kepada salah seorang pembentang, En. Ridzuan Abd. Aziz Bin Mohd Yusop dari Seksyen Narkotik, JKM Cawangan Terengganu semasa majlis penutup.

 

 

 

 

 
 
Jawatan kosong Pegawai Sambilan Harian
Sukacita dimaklumkan bahawa Bahagian Khidmat Pengurusan, Ibu Pejabat, Jabatan Kimia Malaysia ...
PENGUMUMAN PERMOHONAN LATIHAN INDUSTRI
Permohonan Latihan Industri telah ditutup.Dimaklumkan bahawa permohonan untuk mengikuti latihan ...
 

Forensik

Bahagian Forensik Kimia Malaysia
merupakan organisasi terkemuka
di Malaysia dalam komuniti Sains
Forensik yang menyediakan
perkhidmatan forensik yang bebas dan
berkecuali kepada sektor - sektor
awam dan swasta.  

Di
Bahagian Forensik terdapat
beberapa Seksyen iaitu :

 • Narkotik
 • Toksikologi
   
 • DNA
  Forensik
 • Kriminalistik
 • <
  li>Dokumen 

Seterusnya...
 

Bahagian Kesihatan Alam
Sekitar (KAS)

Bahagian Kesihatan Alam Sekitar
menyediakan perkhidmatan Sains dan
menjaga kesihatan awam dari segi
keselamatan makanan dan air minuman
serta untuk perlindungan dan
pemeliharaan alam
sekitar.

Bahagian Kesihatan Alam
Sekitar terdapat beberapa Seksyen
iaitu:
 • Seksyen Makanan
 • Seksyen Air
 • Seksyen
  Biotek
 • Seksyen Alam Sekitar

Perkhidmatan Analisis
Baru Kesihatan Alam Sekitar

Seterusnya...
 

Penyelidikan & Jaminan
Kualiti

Bahagian Penyelidikan dan Jaminan
Kualiti dipertanggungjawabkan
untuk: 

Seterusnya...
 

Bahagian Industri Dan
Klasifikasi Tarif Dagangan

Bahagian Industri Dan Klasifikasi
Tarif Dagangan (IKTD) berfungsi
untuk memberikan perkhidmatan
analisis dan nasihat kepada pelbagai
agensi kerajaan untuk menyokong
penguatkuasaan undang - undang,
melindungi pendapatan kerajaan,
melindungi pengguna dan memastikan
keselamatan pekerja.

Seterusnya...
 

Bahagian Pembangunan &
Maklumat Teknologi (PMT)

Bahagian ini mempertingkatkan
lagi operasi dan fungsi pelbagai
bahagian di Kimia Malaysia melalui 
pelaksanaan projek pembangunan,
mengurus semua sistem maklumat
jabatan dan menyelaras serta
menjalankan latihan untuk kakitangan
Kimia Malaysia. Aktiviti ini
dilaksanakan oleh tiga unit
dibawahnya iaitu : 

 • Unit
  Pembangunan
 • Unit Teknologi
  Maklumat 

Seterusnya...
 

Bahagian Khidmat Pengurusan
& Sumber Manusia

Bahagian Khidmat Pengurusan dan
Sumber Manusia (KPSM), Jabatan Kimia
Malaysia terdiri daripada enam (6)
Unit iaitu Unit Pentadbiran, Unit
Pengurusan Sumber Manusia, Unit
Kewangan, Unit Perpustakaan, Unit
Latihan dan Kompetensi dan Unit
Komunikasi Korporat. Secara amnya
Bahagian ini bertanggungjawab dalam
memberikan perkhidmatan berikut bagi
menyokong aktiviti-aktiviti teras
Jabatan Kimia Malaysia. 

Seterusnya...
 


SGI

MasticMTDCAELBMACRESSIRIMTPMSTANDARDS MALAYSIANUCLEARMETEOROLOGIPSNAKADEMI SAINSMOSTIAngkasa

     
LAGU KIMIA MALAYSIA       VLIB
LAGU MALAYSIA INOVATIF       INTRANET KIMIA
VIDEO PENGENALAN JABATAN         QUALITY MANAGEMENT SYSTEM (QMS)
             


SGI