Bahasa:
Sabtu, 04/07/2015

Capaian Aplikasi

SPIM
Manual SPIM
webmail

 

MySMS

Gerbang mySMS

Undian Pendapat

Adakah anda berpuashati dengan maklumat yang terdapat dalam laman web JKM
 

Ikuti Kami

 RSS Feed facebook twitter

 

Bilangan Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini535
mod_vvisit_counterSemalam981
mod_vvisit_counterMinggu ini5339
mod_vvisit_counterMinggu lepas5515
mod_vvisit_counterBulan ini3001
mod_vvisit_counterBulan lepas24616
mod_vvisit_counterSemua1341167

Online (20 minutes ago): 14
Your IP: 54.161.110.186
,
Sekarang : 2015-07-04 14:27
 

Peta Lokasi

Peta JKM

Aditif Makanan

Perhatian: akan membuka tetingkap baru. PDFCetak

Aditif makanan bermaksud apa-apa bahan yang dimasukkan dengan sengaja ke dalam atau pada makanan dalam kuantiti kecil bagi mempengaruhi kualiti penyimpanan, tekstur, konsistensi, rupa, bau, rasa, kealkalian atau keasidan makanan tersebut, ataupun secara tidak langsung semasa pemprosesan, penyimpanan atau pembungkusan.


Bahan Pengawet: Apa-apa bahan yang apabila ditambah pada makanan boleh menyekat, merencat atau menahan proses penguraian, penapaian atau pengasidan makanan tersebut.

 

Peraturan Makanan 1985 membenarkan penggunaan asid benzoik, asid sorbik, sulfur dioksida dan asid propionik sebagai bahan pengawet bagi sampel-sampel tertentu pada tahap seperti yang telah dinyatakan dalam Jadual Keenam, Peraturan Makanan 1985.

SEKSYEN MAKANAN menyediakan perkhidmatan analisis menggunakan High Performance Liquid Chromatography ( HPLC ), Ion Chromatography ( IC ) dan Gas Cromatography (GC) yang boleh mengesan bahan pengawet tersebut pada tahap yang rendah secara tepat.

Bahan pewarna : Apa-apa bahan yang apabila ditambah pada makanan boleh memberi warna pada makanan tersebut. Analisis yang dijalankan meliputi kedua-dua bahan pewarna iaitu bahan pewarna yang dibenarkan dan bahan pewarna yang tidak dibenarkan seperti Sudan, Para Red, Rhodamine B, Orange II,Orange RN dan lain-lain.

Pemanis Tiruan Tanpa Zat : Pemanis tiruan tanpa zat adalah sebatian yang dicampurkan ke dalam makanan untuk memberikan rasa manis tetapi tidak mempunyai zat. SEKSYEN MAKANAN menganalisis pemanis tiruan tanpa zat termasuk sakarin dan siklamat.

 

 SEKSYEN MAKANAN juga menyediakan analisis aditif makanan yang lain iaitu :
  • Antipengoksida
  • Kondisioner makanan
  • Penambah Perisa

Sila klik untuk melihat senarai penuh analisis aditif makanan yang disediakan 

kembali