Bahasa:
Rabu, 22/10/2014

Capaian Aplikasi

      RSS FeedSistem Pengurusan Informasi Makmal

Undian Pendapat

Adakah anda berpuashati dengan maklumat yang terdapat dalam laman web JKM
 

Ikuti Kami

 

 

Bilangan Pelawat

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini420
mod_vvisit_counterSemalam789
mod_vvisit_counterMinggu ini2675
mod_vvisit_counterMinggu Lepas5820
mod_vvisit_counterBulan ini17751
mod_vvisit_counterBulan lepas27270
mod_vvisit_counterSemua1129277

Online (20 minutes ago): 13
Your IP: 54.82.82.201
,
Sekarang : 2014-10-22 17:33
 

Halal

Perhatian: akan membuka tetingkap baru. PDFCetak

 

Pengspesisan Daging / Halal DNA

Fungsi

1.       Mengenalpasti kehadiran sumber khinzir sebagai memenuhi keperluan pensijilan halal.

2.       Mengenalpasti produk samada dari sumber haiwan atau tumbuhan.

3.       Menentukan spesis haiwan.

4.       Penentuan ketulenan makanan vegetarian.

Jenis sampel yang diterima

1.       Bahan makanan mentah

2.       Bahan makanan terproses

3.       Daging dan hasil daging

4.       Bahan makanan vegetarian

5.       Produk herba dan ubatan tradisional

6.       Kulit : contohnya kasut, beg tangan

7.       Rambut dan bulu : contohnya berus, permaidani.

8.       Produk penjagaan kesihatan

Analisis

1. Kaedah Polymerase Chain Reaction (PCR)

  •  
    • mengesan jujukan DNA universal bagi haiwan dan tumbuhan.
    • mengesan jujukan DNA yang spesifik bagi spesis haiwan.

2. Kaedah Real Time PCR (RT-PCR)

  •  
    • kaedah yang lebih cepat dan sangat sensitif untuk mengesan jujukan DNA yang spesifik bagi spesis haiwan domestik.

3.  Kaedah Penjujukan DNA (DNA Sequencing)

  •  
    • mengenalpasti jujukan DNA spesis yang tidak diketahui melalui perbandingan dengan pangkalan data awam (public database).